Trupul este templul vietii. Energia este forta vietii. Spiritul este guvernatorul vietii. Daca unul dintre ele este in dezechilibru, toate trei vor avea de suferit. Cand spiritul preia comanda, trupul il urmeaza in mod natural, si aceasta suita este benefica pentru toate aceste Trei Comori.
Toti oamenii se nasc pe acest pamant inzestrati cu aceste trei comori pretioase ale vietii, in virtutea carora putem exista, functiona, gandi si evolua. Aceste comori compun mostenirea noastra naturala, ancestrala, innascuta, si gradul in care reusim sa le protejam si le pastram determina starea sanatatii si chiar durata si calitatea propriei vieti.
Mancarea in exces, agresivitatea, drogurile, distractiile si hainele de lux, distinctia sociala si bogatia materiala sunt intrupari inutile ale dorintelor psihice, si nu leacuri bune care sa dea calitate, consistenta vietii. Alergand dupa ele, oamenii isi cauzeaza propria distrugere.
Aspectele rigide ale gandirii si atasamentul inflexibil de obisnuinte comportamentale actioneaza impotriva legilor naturale, creand conflicte intre persoane si totdata dizarmonie intre oameni si mediul inconjurator.
Fuziunea dintre spirit si esenta materiala genereaza energia necesara vietii. Daca energia umana este in armonie cu fortele primordiale ale “cerului” si ale “pamantului”, ea protejeaza si face sa infloreasca sanatatea trupului. Atunci insa cand e folosita impotriva legilor cerului si ale pamantului, se epuizeaza rapid, iar corpul degenereaza si piere.
Oamenii sunt inzestrati nu numai cu instincte, ci si cu constiinta, si de aceea ei reprezinta singura specie de pe Pamant care beneficiaza de acces la puterile transcendente ale cerului. Aceasta pozitie-cheie intre cer si pamant, spirit si carne, atribuie oamenilor privilegiul vointei si liberului arbitru. Pentru oameni, desfasurarea vietii pe pamant este o problema de alegere, care variaza de la instinctele de baza, animalice, si placerile senzuale ale hedonistilor pana la marile aspiratii spirituale si disciplina ascetica ale invatatilor si calugarilor.
Cer si pamant, spiritual si senzual, vointa si instinct – acestea compun dihotomia fundamentala a organismului viu si definesc conditia umana.